duminică, 15 decembrie 2013

De ce nu?

Multi se intreaba de ce au unii blog. Am mai scris despre acest subiect, dar sunt mult mai multe puncte de vedere. Personal, am avut mai multe bloguri. Intr-unul am scris serios, asumat. Altele au fost fost pentru joaca. Am ramas la acest blog in care revin uneori sa-mi insemnez chestii neimportante dar care mi-ar putea fi utile candva. Ce sa fac, informatie multa si declinul asociat varstei. 
In toate cazurile, consider ca este amuzant si folositor pentru tine ca persoana si pentru altii.
Unul din motivele pentru care scriu acest post este:osanza. In materie de prajituri, consider gustul untului de neinlocuit. Totusi, exista nostalgici care savureaza aluaturile facute cu grasime. Am vrut sa satisfac asfel de pofte dar nu am gasit untura topita. Galantarele pline cu carne, soric, grasime...si tot intreband, o vanzatoare m-a luminat si mi-a spus ca ideala este osanza. Mi-am reamintit de vestitele cornulete facute de mama, obligatoriu cu osanza, si am cumparat cel mai mic pachet care era mareeee. Pana sa dispara cartele pentru mancare, multi nici nu stiu ca au existat, cu foarte mare greutate se facea rost de un porc pentru Craciun. Era partea cea mai neplacuta pentru mine, cateva zile era dezastru in bucatarie: multa grasime. Neavand congelator mare, totul trebuia preparat. Rezultau multi carnati, racitura, carne...nu prea multa, toba, caltabosul care era ultima picatura din pahar pentru mine si multaaaa grasime care se topea si se facea sapun din ea deoarece nu reuseam sa o folosim. Ceea ce retin, este ca osanza era un produs care se bucura de multa atentie. Desigur, aluaturile arata mult mai bine...dar nu au gustul de unt. In fine, stiam ca este ceva deosebit legat de osanza, dar nu-mi dadeam seama ce-mi scapa. Cautand pe internet...fel de fel de retete....Sa fie clar: osanza nu se prajeste!!!!! Gospodinele care vor sa manance bine, trebuie sa o dea de mai multe ori prin masina de tocat. Eu am dat-o pe masina de facut suc de rosii, a iesit foarte bine...a durat cat am vazut un film, altfel nu rezistam pana la final.
Orice grasime topita isi schimba gustul si textura!!!!

luni, 28 octombrie 2013

Retete electronice

Citesc Dilema Veche, totusi, nu sunt abonata. Astazi, mi-au trimis mail cu ''Tema saptaminii: Gospodaria, toamna'' . Avand reminescente pe aceasta tema, m-am simtit vizata. Trebuie sa recunosc, am incercat sa fentez indicatiile manualului tehnic al cuptorului (care indica foarte clar monitorizarea si repetitia pentru o reusita a setarilor), hoinarind prin blogurile culinare. Mai toata lumea are retete de la bunica, mamica. Cele mai reusite fiind cele publicate de Silvia Jurcovan si Sanda Marin. Nu neg experienta si gusturile nimanui, dar suntem bombardati cu informatii care uneori ne pot fi folositoare. Lucrurile se schimba din mers, chiar si in bucatarie. 
Domnul Mircea Groza ne propune un magiun care se fierbe 18-20 de ore. Pasta aceasta inchisa la culoare si dulce, mai poate contine ceva folositor organismului? 
Anul acesta am facut pentru prima data magiun. M-am inspirat dupa dulceata de gutui in care se pune zeama de lamaie la inceput pentru a-si pastra culoarea, rezultatul a fost exceptional.
Ca o noutate, este playlist-ul care te ajuta sa faci magie in bucatarie. Trebuie sa recunoastem, barbatii sunt cei mai buni....si-n bucatarie;)


Pentru musafirii mei cu nostagia dulciurilor de la bunica...mamica, m-am hotarat sa-mi incep caietul electronic cu retete adaptate cuptorului electric.
                                        

Setari: preincalzit cuptorul la 250 grade C, raftul 3, cu ventilatie, timp de 50' la temperatura de 170 grade C
Aluatul se bate de cel putin 100 de ori de masa, in lighean (daca este din plastic se poate crapa)
Pentru potentarea gustului se foloseste numai vanile.

                                                   Trigoane cu mere
Se pot umple cu orice. Succesul este garantat de calitatea foilor si untului.

                                                   Dulceata si peltea de gultui

                                                 Tarta cu prune
Se inlocuieste uleiul cu unt.
                          
                                Carte de bucate scrisa de Sanda Marin
                         
                                              Cozonac

Dupa mai multe incercari de cozonaci la cuptorul electric, am ajuns la concluzia ca retetele cu ingrediente din belsug, asa, ca la sarbatoare, nu merg. Am gasit reteta doamnei Gabriela Cara, cea mai reusita de pana acum, la care ma si opresc. Se poate compensa zaharul cu stafide inmuiate in rom si zaharul din umplutura(albusurile batute spuma cu 200g zahar, 400g nuci macinate, cacao)
                                                Bucte 

M-am plictisit sa caut retele care mi-au iesit, voi reveni. Succesul va fi cand voi reusi cozonacii de alta data, numai acesta este interesul meu, facand parte din traditia sarbatorilor.  Restul, rasfat pentru cei dragi. Pana la urma, nimeni nu gateste mai bine ca bunica!
                                                        sursa

joi, 5 septembrie 2013

Nu v-am uitat

''A ne aminti de cei care sunt uitati,
inseamna a ne aseza de partea lui
Dumnezeu care nu uita pe nimeni.''

joi, 25 iulie 2013

don' profesor

Se foloseste frecvent abrevierea ,, dom' ''. Multi sunt dom' . Cand ma refer la domnul Radu Stefanescu, prefer sa fac referinta la don' profesor. Ii urmaresc frecvent postarile, nu pentru previziunile care sunt imperfecte din lipsa de date. Deoarece, in fiecare zi, ori imi reaminteste ceva important, ori,  face trimiteri spre momente de meditatie. Si, ce este mai placut decat meditatia pentru o persoana lenesa?


luni, 8 aprilie 2013

inca.....

            Dulceata din cirese amare
           Cand dulce, cand amarui
   Sa-i placa boierului

 

vineri, 15 februarie 2013

sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Auto-actualizare

                                                                   Ierarhia Maslow                                                                     

 

 A trecut mai mult de un an de cand am fost nevoita sa-mi schimb aragazul. Fireste, am optat pentru un cuptor electric. Ghinion! Nu am resusit nici pana acum sa invat sa gatesc bine tot ceea ce am dorit, deoarece nu pot face corelatia corecta dintre flacara si gradele temperaturii. Desigur, sunt ''n'' tabele si sfaturi...pe care esti tentat sa le iei de bune cand vezi cate bezele si felicitari primesc fetele atunci cand posteaza o reteta. Abundenta si continutul blogurilor culinare ma determina sa afirm ca ne aflam intr-o perioada decadenta a artei culinare, care, pana la urma, releva nuantele cele mai subtile ale vietii interioare ale protagonistilor. Chiar daca hrana face parte din nevoile primare, nu-mi place sa petrec mult timp in bucatarie, reusesc sa-mi satisfac aceste necesitati intr-un stil elegant care ma multumeste. Insa, sunt situatii cand trebuie sa te mobilizezi sa faci fata la scena, trebuind sa gatesti ca la mama acasa. Ca la mama acasa, coincide cu sfaturile doamnei Silvia Jurcovan, o ardeleanca vrednica care a beneficiat de cursuri superioare de menaj, asa, cum le sedea bine femeilor de alta data ;) Cu sfaturile pertinente ale doamnei Silvia Jurcovan iti poti rasfata papilele gustative la cel mai inalt nivel. La cuptorul electric, cu ajutorul indicatiilor din manual si al repetiei, reusesti pana la urma sa ajustezi temperatura optima, totul tine de dorinta fireasca de auto-actualizare;) Asa ca, cine nu are un batran...sa puna mana pe cartea doamnei Silvia Jurcovan.

 

 

Mi-as dori sa am timp sa postez in original niste retele din carti vechi de bucate, care, din pacate, nu s-au mai reeditat.